Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: Eerlijke concurrentie biedt geen garantie op betaalbare energie voor iedereen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet er op toe dat bedrijven zich houden aan de wetten en regels voor de energiemarkt. De energiemarkt is een vrije markt waar prijzen via vraag en aanbod tot stand komen. Nederland is voor de energievoorziening nog grotendeels afhankelijk van de import van aardgas. Daarom is het niet uit te sluiten dat een plotselinge aanbodschok weer leidt tot erg hoge prijzen. Dit raakt in het bijzonder de kwetsbare huishoudens. Dat schrijft ACM in de notitie ‘Beleidsopties voor aanpak energiearmoede bij kwetsbare huishoudens’.

De ACM schetst in de notitie drie manieren waarop de overheid kan zorgen dat kwetsbare consumenten worden beschermd tegen te hoge energieprijzen: algemeen koopkrachtbeleid, het invoeren van een sociaal tarief en verduurzaming.

Algemeen koopkrachtbeleid betekent dat de overheid met belastingen en toeslagen zorgt dat het beschikbare inkomen van huishoudens hoog genoeg is om primaire levensbehoefte te betalen. Bij een sociaal tarief bepaalt de overheid dat leveranciers verplicht zijn om aan een afgebakende groep kwetsbare consumenten energie te leveren voor een maximumtarief. Leveranciers worden hier dan voor gecompenseerd door de overheid. Met verduurzaming zet de overheid in op het terugdringen van het energieverbruik waardoor de rekening ook daalt. Verduurzaming levert een bijdrage aan het verlagen van het energieverbruik maar is geen volwaardig alternatief voor koopkrachtbeleid of het instellen van een sociaal tarief. Het isoleren van woningen kost nog veel tijd en ook na verduurzaming kan de energierekening hoog zijn.

Zie ook