Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Omgaan met foutieve orders

Als deelnemer aan de energiemarkt moet u verkeerd geplaatste handelsorders zo snel mogelijk annuleren of terugdraaien. En u moet de fout openbaar maken. Anders kunt u een boete krijgen voor marktmanipulatie.

Snel naar:

Foutieve order

U plaatst een foutieve order als u deelnemer aan de energiemarkt bent en u voert een handelstransactie verkeerd in. U vult bijvoorbeeld een te lage prijs in, een te hoog volume of het verkeerde ordertype.

Een foutieve order heet in het Engels een 'erroneous order’.

Annuleer uw order

Als u een foutieve order plaatst, moet u er direct voor zorgen dat dit zo min mogelijk gevolgen heeft:

  • Annuleer zo snel mogelijk uw order.
  • Probeer de transactie terug te draaien.

Zorg ervoor dat u weet hoe u een order annuleert of terugdraait. Vraag dit aan uw handelsplatform en voeg dit toe aan uw werkproces.

Maak uw fout openbaar

U moet de energiemarkt informeren over uw foutieve order:

  • Informeer andere marktdeelnemers via de meldprocedure van uw handelsplatform, als uw platform zo’n procedure heeft.
  • Maak de fout openbaar als voorkennis. Dit is verplicht als uw foutieve order invloed kan hebben op handel buiten uw handelsplatform.

Voorkom nieuwe fouten

Onderzoek hoe de fout kon gebeuren en welke maatregelen nodig zijn om nieuwe fouten te voorkomen. Verbeter uw werkprocessen hiermee.

Voorbeeld

Uw computersysteem toont automatische waarschuwingsberichten bij een grote afwijking van een eerder ingevoerde waarde. Hierdoor ontdekt u op tijd dat u per ongeluk een 0 te veel invulde bij de prijs.

Als marktdeelnemer bent u verantwoordelijk voor het voorkomen en goed afhandelen van fouten. Wij mogen uw werkprocessen opvragen als wij u verdenken van een overtreding.

Gevolgen foutieve order

Als uw foutieve order een onjuist of misleidend signaal geeft aan de energiemarkt, is dit marktmanipulatie volgens de wet. Het maakt niet uit of u de fout per ongeluk maakte of met opzet. Wij kunnen hiervoor hoge boetes opleggen.

De kans dat wij een onderzoek starten naar uw foutieve order is groter als u fouten niet goed afhandelt. Of als u te weinig maatregelen neemt om fouten te voorkomen.

Vragen over omgaan met foutieve orders kunt u ons stellen via remit [at] acm [punt] nl (remit[at]acm[dot]nl).

Verdenkt u een bedrijf van verdachte handel door foutieve orders, dan ontvangen wij graag een tip of melding.

Bronnen