Om innovatie en ondernemerschap te bevorderen moeten bedrijven verplicht worden data te delen.

Deze stelling is gesloten

 

7 reacties

Sorteer op: Oudste Nieuwste
 
 
Rob Hageman 11:01|15 februari 2018
ACM

Interessante stelling van NLConnect kwam via Twitter binnen. Heb je hier een mening over of ander perspectief op? Laat het hieronder weten.

TWEET

Daar hebben we wel ideeen over. Aanpak van misbruik van marktmacht door verticaal geintegreerde telecombedrijven bv, wanneer die content exclusief aanbieden aan eigen klanten, maar concurrenten uitsluiten. https://t.co/iDvQpy3ZWP 

— NLConnect (@NLConnectOrg) 15 februari 2018 
 
 
 
 
Maikel van Leeuwen 11:34|15 februari 2018

Ik denk dat een definitie van 'data' op zijn plaats is. Welke data hebben we het over? Anders is het turbo taal voor managers, zoals 'big data'.

 
 
 
 
@Maikel van Leeuwen
Rob Hageman 13:39|15 februari 2018
ACM

We hadden deze discussie ook op Twitter, voor de mensen hier haal ik de tweets even naar binnen.

 

Denk aan bankdata, dienstregelingen, verbruiksgegevens, kortom data die mogelijk nuttig kan zijn voor ontwikkelaars van apps of dienstverlening.

ACM (@AutoriteitCM) 15 februari 2018 
 
 

Ik denk dat de overheid hier een voortouw in zou moeten nemen. Het openbare van data, zoals bij de KVK/Kadaster met apimogelijkheden. Goed voorbeeld doet volgen. Heeft ACM al zoiets? Dus niet alleen artikelen op chronologische volgorde, maar volle datasets in open source formaat

— MaikelSolzjenitsyn⚒ (@maikeltjeonline) 15 februari 2018 

 

Als antwoord op door Maikel van Leeuwen

 
 
 
 
Rob Hageman 13:45|15 februari 2018
ACM

Zijn we mee bezig. Denk je dat we als ACM ook een rol kunnen spelen om data van niet-overheidsorganisaties open te krijgen? En welke bedrijfstakken zouden we dan naar kunnen kijken?

— ACM (@AutoriteitCM) 15 februari 2018 
 

Bedankt voor de vragen. Ik denk bijv. aan geprivatiseerde bedrijven, zoals de NS,GVB,Kadaster, maar ook bijv. onderzoek in het medische veld. Echter is het beschikbaar stellen helaas niet afdoende, maar een bepaalde selecte groep kan werken met API's en grote datasets 1/2

— MaikelSolzjenitsyn⚒ (@maikeltjeonline) 15 februari 2018 
 

Hack de overheid, of het open KVK project zijn voorbeelden die ik graag meer zou zien. Ik denk nog even na over andere voorbeelden. Nu even werk ;-) 2/2

— Maikel Solzjenitsyn⚒ (@maikeltjeonline) 15 februari 2018 
 
 
 
 
 
 
H. Cheung 17:18|16 februari 2018

Het begrip data is nog steeds te vaag. Als een bedrijf hun BI zaakjes goed op orde heeft is dat van strategisch belang. Om dat "verplicht" beschikbaar te moeten geven bereik je misschien het tegenovergestelde.
Open data ben ik zeker voor, maar we praten dan over publieke data.

 
 
 
 
Ad van Loon | … 21:28|19 februari 2018

Deze stelling gaat er vanuit dat innovatie en ondernemerschap kunnen worden bevorderd door het delen van data. Ook het omgekeerde kan echter het geval zijn: innovatie wordt dan juist bevorderd omdat ondernemers een exclusief recht kunnen vestigen op hun vindingen. Maar in de beschikkingenpraktijk van de Europese Commissie is al eens vastgesteld dat het gebruik van een exclusief recht om een product van de markt te halen/niet te exploiteren, een vorm van misbruik kan zijn. Dit gezegd hebbende: data als zodanig zijn echter niet te beschermen; vergelijk het met ideeën in het auteursrecht: een idee komt pas voor bescherming in aanmerking zodra het heeft geleid tot een origineel werk. De Europese databankrichtlijn bepaalt dat data niet beschermingswaardig zijn, maar als deze zijn opgenomen in een databank die aan bepaalde criteria voldoet, dan is die databank weer wel te beschermen.

 
 
 
 
@Ad van Loon | …
Rob Hageman 15:00|20 februari 2018
ACM

Dank je Ad, voor je waardevolle inzichten over de bescherming van data en marktmisbruik.

(Ad van Loon is Senior Legal Counsel bij Digital Me BV )

Als antwoord op door Ad van Loon | …

 
 
 

U kunt niet meer reageren