Ik ben niet bereid om voor een gratis website te betalen met mijn persoonsgegevens. Ik betaal liever een klein bedrag om de website te mogen bekijken.

Deze stelling is gesloten

 

7 reacties

Contactpersonen

  • Michiel
    van Dijk
  • Peter
    Boezaard
 
Sorteer op: Oudste Nieuwste
 
 
Jan Lont 16:32|29 januari 2016

Dat is iets te makkelijk gesteld denk ik. Welke garantie biedt een betaling dat niet alsnog gebruik wordt gemaakt van je persoonsgegevens? Zolang je zelf de controle kan houden over wie je gegevens in handen krijgt, heb ik er niet zoveel moeite mee. Vaak staat tegenover het verstrekken van gegevens ook een betere gebruikerservaring.

 
 
 
 
 
Peter Boezaard 16:44|29 januari 2016
Contactpersoon

Beste Jan. Dank voor je reactie. Er van uitgaande dat bij betaling de gebruikservaring hetzelfde blijft en dat er geen persoonsgegevens worden verzameld of gebruikt. Zou je onder die voorwaarden bereid zijn om een klein bedrag te betalen?

 
 
 
 
@Peter Boezaard
Jan Lont 12:01|01 februari 2016

Ik denk dat ik persoonsgegevens als een soort van onvervreembaar eigendom beschouw. Je verstrekt ze met een doel en hoopt er op te kunnen rekenen dat ze alleen worden gebruikt om je van dienst te kunnen zijn - niet als handelswaar voor derden in ieder geval.
Ik ben eerder geneigd te betalen voor een website zonder advertenties. Die vraag is door het toenemend gebruik van adblockers relevant geworden.
Betalen om controle te houden over je persoonsgegevens lijkt eerder op een vorm van chantage. Het helpt weliswaar om te betalen, maar je betaalt voor iets van jezelf waar de ander niet over zou moeten kunnen beschikken.
Nogmaals, zo zwart-wit is het volgens mij niet. Als je een account aanmaakt - zoals op de site van het FD om een paar gratis artikelen te kunnen lezen - heb ik niet idee dat ik de controle over mijn persoongegevens opgeef.

Als antwoord op door Peter Boezaard

 
 
 
 
Y M de Ruiter 12:20|04 februari 2016

stelling is veel te ongenuanceerd. Over welke websites hebben we het? Als het om de bank gaat weiger ik pertinent de bank toestemming te geven mijn persoonsgegevens en koopgedrag te analyseren en te gebruiken. Ik betaal de bank al voor het hebben van een rekening! Als het om een bedrijf als Bol.com of een andere webwinkel gaat, geldt ook hier: zij hebben geen enkel recht ongevraagd mijn gegevens te gebruiken, heffen winkels in de stad toegangsgeld? Google is een ander geval, maar hier plaats ik wel een caveat: Google maakt miljarden winst met reclames, kennelijk zijn onze gegevens heel veel geld waard! Daarenboven is Google niet neutraal: als ik iets zoek, bepaalt Google wie bovenaan staat. Is het toeval wanneer ik in engels, duits of frans zoek en google pertinent nederlandstalige sites bovenaan zet? En wie garandeert mij dat de 'dienst' van dit soort bedrijven geen sjoemelsoftware bevat? Voor nieuwssites kan ik mij voorstellen dat daar een keuze moet worden gemaakt. Behalve bij de publieke omroepen want die worden al door de ned belastingbetaler betaald en hebben dus geen enkel recht geld noch persoonsgegevens te eisen!

 
 
 
 
 
@Y M de Ruiter
Peter Boezaard 14:48|08 februari 2016
Contactpersoon

Als u alleen een website kunt bezoeken na het geven van een toestemming voor het gebruik van uw persoonsgegevens, verlaat u dan direct de website of geeft u dan alsnog toestemming?

Als antwoord op door Y M de Ruiter

 
 
 
 
Rob Besseling 11:42|08 februari 2016

Ik ben mij bewust dat ik mijn persoonsgegevens achterlaat. Toch prefereer ik dat. Ik ga er (onbewust) vanuit dat er geen rare dingen mee gebeuren. Dat de wet bescherming biedt.

 
 
 
 
 
@Rob Besseling
Peter Boezaard 14:33|08 februari 2016
Contactpersoon

Beste Rob. De 'cookiewet' en de wet bescherming persoonsgegevens bieden deze bescherming. Vind je dat deze wetgeving ook voldoende bescherming biedt?

Als antwoord op door Rob Besseling

 
 
 

U kunt niet meer reageren