Staat het vergunningstelstel van ACM voor elektriciteits- en gasleveranciers duurzame lokale energieproductie in de weg?

Deze stelling is gesloten

 

5 reacties

Contactpersonen

  •  
  • Kick
    Bruin
 
Sorteer op: Oudste Nieuwste
 
 
 
Kick Bruin 10:26|28 januari 2016
Contactpersoon

Ter toelichting op deze stelling: Voor het leveren van energie is een vergunning van ACM nodig. Steeds meer mensen vormen coöperaties om lokaal energie op te wekken en te leveren aan leden en/of derden. Voor deze kleinschalige initiatieven zullen de vergunningeisen vaak te hoog zijn. Wel kunnen ze zich aansluiten bij een bestaande leverancier met een vergunning of zich aanmelden bij de Experimentenregeling.

 
 
 
 
Evert Kuiken 23:20|14 februari 2016

Ik heb geen idee welke eisen er nu gesteld worden. Wel kan ik me voorstellen dat er aan het leveren van energie eisen gesteld moeten worden. Technische eisen, om te voorkomen dat de levering vaker onderbroken wordt. Maar ook niet-technische eisen, bijvoorbeeld op het gebied van financiën en continuïteit van het bedrijf. Aan de andere kant wil je het nieuwe organisaties ook niet al te moeilijk maken of ze in de armen van de bestaande grote leveranciers drukken. Kwestie van experimenteren, denk ik. Mooi dat dat al kan.

 
 
 
 
 
Kick Bruin 14:34|15 februari 2016
Contactpersoon

Er worden voor een leveranciersvergunning eisen gesteld aan de organisatie (bijv. of de leverancier een klantenservice heeft en tijdige en correcte facturen kan sturen), aan de financiën (zijn er bijv voldoende middelen om de inkoop van energie te financieren) en aan het technische gedeelte ( bijvoorbeeld is de inkoop zo geregeld dat kan voldaan aan de vraag van de klanten). Lokale duurzame initiatieven met bijvoorbeeld 100 klanten zullen niet de schaal hebben om aan al deze eisen te kunnen voldoen. Zij kunnen zich aanmelden bij de Experimentenregeling.

 
 
 
 
Renate Elling 16:17|19 februari 2016

Voor het leveren van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers is een vergunning nodig. Als Essent vinden wij dat vanuit het oogpunt van consumenten-bescherming een goede zaak, omdat het belangrijk is dat de consument er op moet kunnen vertrouwen dat een energieleverancier op een betrouwbare wijze energie levert. De vergunningseisen die door de ACM worden gesteld moeten dit waarborgen, zo worden er financiële en technische eisen gesteld, opdat de consument niet in de kou staat. Als energiebedrijf zetten wij ons samen met omwonenden en onze klanten in om lokale duurzame energie initiatieven te realiseren, het vergunningsstelsel belemmert dat niet.

 
 
 
 
 
Kick Bruin 17:45|19 februari 2016
Contactpersoon

Dank voor je reactie, Renate. Samenwerking tussen leveranciers en kleinschalige duurzame initiatieven is voor de toekomst, en niet tornen aan de vergunningeisen. Dat is een helder standpunt.

 
 
 

U kunt niet meer reageren