Als elektriciteitsprijzen voor consumenten van uur tot uur gaan verschillen, zal ik daar absoluut mijn elektriciteitsverbruik op afstemmen.

Deze stelling is gesloten

 

7 reacties

Sorteer op: Oudste Nieuwste
 
 
Theo van Veen 12:18|20 februari 2018

Deze stelling is mooi omschreven echter niet haalbaar in de praktijk.
Want dan zullen de leveranciers wel weer wegen gaan vinden om ons toch meer te laten betalen door ondoorzichtelijke tarieven

 
 
 
 
Joost Bon (MYJ… 12:42|20 februari 2018

Feit: De stroomprijs is ca. 25% van de totale kWh-prijs en stroom is in totaal ca. 30% van de energie-rekening.
Ervaring 1: als vertegenwoordiger van inmiddels bijna 300 energie-consumenten weet ik dat consumenten zich niet bewust zijn van bovenstaande.
Ervaring 2: de consument weet soms nog wel dat er piek en dal-prijzen bestaan, maar past het verbruiksgedrag hier niet op aan. Veel consumenten zouden beter tegen enkeltarief kunnen afrekenen, maar doen dit uit onwetendheid dan ook niet.
Verwachting tav idee: door de (zeer geringe) prijsverschillen bij het afrekenen van stroom per uur en door de onbekendheid van de consument met energieprijzen verwacht ik geen effect op het verbruiksgedrag.

 
 
 
 
Ronald Brekelmans 12:57|20 februari 2018

Dat kun je doen met een Boilerladen vaatwas cq wasmachine maar met verwarmen met bijvoorbeeld warmtepomp niet echt. Het lijkt mooier als het is maar de zaken zoals verlichting/koelkast
Ventilatie inrichting of kookplaten laten zich bijna niet sturen op tijd.
Buiten dat energieleveranciers nooit de echte inkoopprijs plus winstopslag zullen
berekenen deze transparantie durven ze niet aan. Stel dat het wel lukt zullen de Energiebelastingen minder worden en wordt dat weer opgetrokken om de SDE pot te vullen.

 
 
 
 
Frits van der Velde 09:32|21 februari 2018

Ik zou dat zelf niet handmatig doen maar als de apparatuur in en rond mijn huis dat kan maak ik daar graag gebruik van. Dit ondanks het feit dat het financiële voordeel minimaal is zolang de energiebelasting en tarieven voor gebruik van het elektriciteitsnet niet per uur verschillen.

 
 
 
 
Hans Reuvers 22:22|21 februari 2018

Ik voorzie dan een lucratieve handel: accu's laden als de prijs even omlaag gaat en ontladen als de prijs hoger word... als dit automatisch kan, prima. Maar ik ga daar zelf geen rekening mee houden.

 
 
 
 
Henk Daalder FNV 13:49|22 februari 2018

Onzin, consumenten vinden het te veel moeite om voor dat minimale bedrag hun gedrag aan te passen, en terecht.
Werk als ACM!? niet mee aan het onnodig uitmelken van consumenten. Daar zijn jullie toch voor?
Als bedrijven er in slagen die variabele tarieven er door te krijgen, dan gaan consumenten smart agent gebruiken, die voor hen gaan beslissen waar en wanneer stroom verbruikende apparaten zijn ingeschakeld, en met welk vermogen.
Dus zal het mij niets verbazen als die instrumenten verboden worden, of het gebruik ervan gehinderd, of het voordeel te niet gedaan.
Waarom zouden we consumentenonnodigblootsellen aan dit soort kunstmatige markt fluctuaties?
Consumenten zijn veel goedkoper af, als ze hun recht kunnen benutten hun eigen stoom duurzaam op te wekken, met een kavel koopwindpark, eigen zonnepanelen op eigen dak, of in een zonneweide.
Die opwek middelen werken automatisch, er is geen ondernemerschap voor nodig.
Consumenten hoevendan alleen maar een dienst te kopen voor het balanceren van hun opwek, of, beter, hun stroom mogen salderen.
Technisch is dat het meest kosten effectief, maar het ministerie voor ondernemers belang, EZK, gunt huishoudens het recht niet dat hen is gegeven in de Elektriciteitswet art 95a lid 2a.
Want dan gaan huishoudens minder energiebelasting betalen, en zijn bedrijven bang dat zij dan die belasting moeten gaan betalen.
Bedrijven betalen nu al te weinig belasting, dus is het inderdaad onderdeel van een eerlijke energie transitie dat bedrijven meer gaan bijdragen, via belastingen, en op andere manieren.
Maar gun huishoudens de voordele waar ze volgens de wet voordeel van mogen hebben. En laat bedrijven onderling concurreren met de best mogelijke diensten, voor de laagste prijs.

Opslag van stroom kan hierbij en rol spelen.
Maar accu's kosten nu ca 250 EUR per kWh opslag capaciteit als aankoop bedrag, en in het gebruik ca 15 cent per opgeslagen kWh, extra boven op de stroomprijs.
(10 jaar lang, 200 dagen per jaar 1 kWh opgeslagen en weer gebruikt.)
Echter, centrales kunnen met salderen thuis, een zeer kosten effectieve vorm van opslag leveren.
Als windparen en zonneweides te veel stroom opwekken dan hun eigenaren verbruiken, gaat die stroom het net is, en moet voorrang krijgen van de EU regels, op fossiel opgewekte stroom. De centrales sparen daardoor brandstof uit.
Als de gesaldeerde stroom later alsnog wordt verbruikt, zullen de centrales een deel van de uitgespaarde brandstof alsnog op stoken, daardoor vervullen centrales dus een opslag functie.
In Nederland wordt de prijs van deze dienst op de markt bepaald, elke consumenten betaalt daar nu al ca 0,1 cent per kWh voor, omdat ook centrales zelf wel eens minder stroom opwekken dan ze gepland hebben.
Dus, opslag hoeft maar 0,1 cent per kWh te kosten, en niet de 15 cent die het zou kosten met accu's.
Het belemmeren van huishoudens, hun eigen stroom op te wekken, zoals de regering al jaren doet, ook met het aangekondigde afschaffen van salderen, is een vorm van kneveling van burgers, die de ACM aan de kaak zou moeten stellen, om verdere beschadiging van haar imago te beperken.

 
 
 
 
Anoniem 21:23|26 februari 2018

ik vraag me echt af of uurkosten berekeningen iets gaan opleveren. je krijgt een verschuiving van het verbruik, maar slechts in zeer beperkte mate omdat weinig mensen zelf de tarieven in de gate gaan houden. geautomatiseerd kan idd wel, maar ook maar in beperkte mate.
daarnaast is nog maar de vraag of het iets oplevert voor de individuele gebruiker. afhankelijk van je eigen verbruik en de werkelijke markt tarieven kun je best wel eens duur uit kunnen zijn omdat jouw eigen gebruik niet meer uitgemiddeld wordt met andere gebruikers. feitelijk verleg je dus een stuk risico van de leverancier naar de gebruiker. ik denk dan de meeste mensen daar niet op zitten te wachten

 
 
 

U kunt niet meer reageren