Energiemarkt in transitie

Energiemarkt in transitie

 

Het energiebeleid in Nederland staat de komende jaren vooral in het teken van terugdringing van de uitstoot van CO2. Dit om klimaatverandering te voorkomen. Innovatie speelt een grote rol in de transitie naar een duurzame energiesector. Het biedt kansen en keuzes voor de huidige energiebedrijven, voor nieuwe partijen op de markt en voor consumenten. Denk aan partijen die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt op momenten dat elektriciteit duur is omdat er weinig wind of zon is. Of aan handige apps waarmee je op afstand je verwarming lager kunt zetten of het licht uit kunt doen. Of aan de mogelijkheid om zelf energie op te wekken via zonnepanelen. Dankzij deze innovaties hebben consumenten steeds meer controle over de hoogte van hun energierekening. Daarvoor is wel nodig dat consumenten begrijpelijke informatie krijgen zodat zij goede keuzes kunnen maken

ACM en de energiemarkt

De ACM heeft als taak om bij te dragen aan een goed werkende energiemarkt. Bij dit toezicht staan betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid centraal. Wij bewaken dat de prijs van energie tot stand komt door eerlijke concurrentie.

De komende jaren streven we ernaar om:

  • De stap naar een duurzame energievoorziening efficiënt te laten verlopen, zodat energie betaalbaar blijft. Goed werkende markten spelen daar een onmisbare rol bij.
  • Bij de omschakeling naar een duurzame energievoorziening te blijven voldoen aan de randvoorwaarde van betrouwbaarheid.
  • De consument goed te informeren over zijn rechten zodat deze sterk staat en bewuste keuzes kan maken.

Hier  vindt u meer informatie over het thema Energiemarkt in transitie.

 

Stellingen

 

Er zijn momenteel geen actieve stellingen, bekijk de gesloten stellingen