Er moet een (eenmalige) nationale overstapdag voor energie komen.

Deze stelling is gesloten

 

2 reacties

Contactpersonen

  • Tessa
    Schalm
  • Winnie
    van Heesch
 
Sorteer op: Oudste Nieuwste
 
 
Richard Spee 19:21|10 maart 2014

Bedoelt u dat consumenten nog maar 1 keer per jaar mogen overstappen of dat naast de huidige overstapmogelijkheden er ook een nationale overstapdag komt?

Ik verwacht niet (als dat uw bedoeling is) dat het aantal overstappers hierdoor zal gaan stijgen. Ik ben immers ook niet verplicht elk jaar te veranderen van zorgverzekeraar. Het aantal overstappers zou door deze maatregel zelfs kunnen gaan dalen. Effect zou dus goed onderzocht moeten worden.

De energieprijzen worden bepaald door mondiale ontwikkelingen. In een recente marktrapportage is bijvoorbeeld te lezen dat de prijzen van gas en elektriciteit de afgelopen week fors zijn gestegen vanwege de onrust in de Oekraïne. Het kan ongunstig zijn in een periode van onrust een nieuwe overeenkomst te moeten afsluiten.

Ik denk dat de maatregelen die men kort geleden in België heeft ingevoerd waarin (1) de leverancier de consument jaarlijks moet informeren over de voor de consument goedkoopste tariefformule en (2) waar bij stilzwijgende verlenging de leverancier verplicht is het goedkoopste product te leveren is dat gelijk is aan het product dat de consument op dit moment ontvangt, meer effect zullen hebben op de energierekening. Ik zou hier aan willen toevoegen de maatregel dat overeenkomsten van onbepaalde tijd (inclusief het modelcontract) worden afgeschaft. Deze overeenkomsten werken juist in de hand dat consumenten niet overstappen. Bij veel leveranciers is het modelcontract, welke een contract is van onbepaalde tijd, één van de duurdere producten. Het is dan weliswaar vergelijkbaar, maar wordt omdat het relatief duur is, waarschijnlijk nooit bewust gekozen door de consument.

 
 
 
 
 
@Richard Spee
Tessa Schalm 13:03|11 maart 2014
Contactpersoon

Hartelijk dank voor uw reactie op onze stelling. Ik bedoel inderdaad dat er naast de huidige overstapmogelijkheden eenmalig aan alle consumenten wordt gevraagd actief te kiezen voor een leverancier. Kiezen kan dan ook betekenen dat je bij je eigen leverancier blijft zitten, maar consumenten moeten daar dan wel bewust voor kiezen. Hierbij kan een vergelijking worden gemaakt met zorgverzekeringen, waar eenmaal per jaar veel aandacht is voor overstappen. U denkt niet dat het aantal overstappers hierdoor zal stijgen, misschien zelfs dalen. Hoe denken anderen daarover? U geeft een aantal andere suggesties om het overstappen te stimuleren. Dank daarvoor. Hoe kijken anderen tegen deze suggesties aan?

Als antwoord op door Richard Spee

 
 
 

U kunt niet meer reageren