Zorgen adviesbureaus voor oneerlijke concurrentie bij aanbestedingen?

Deze stelling is gesloten

 

5 reacties

Contactpersonen

  • Jeroen
    Braaksma
  • Renske
    Fikkers
 
Sorteer op: Oudste Nieuwste
 
 
 
Jeroen Braaksma 17:10|24 februari 2014
Contactpersoon

We horen wel eens dat het inschakelen van een adviesbureau invloed kan hebben op de concurrentie bij een aanbesteding. Bijvoorbeeld doordat het adviesbureau -in dezelfde aanbesteding- zowel de aanbestedende dienst adviseert als een inschrijvende partij of doordat er (persoonlijke) banden zijn tussen het adviesbureau en een inschrijver. Wat zijn jullie ervaringen hiermee en hoe waarborgen jullie eerlijke concurrentie?

 
 
 
 
Daf Fodil 00:11|03 maart 2014

Ja natuurlijk, want ze hebben belang bij een afgeven van een advies dat de opdrachtgever graag ziet.

 
 
 
 
 
@Daf Fodil
Renske Fikkers 12:49|03 maart 2014
Contactpersoon

Bedankt voor je reactie. Vraag voor andere inkopers: zijn jullie het hiermee eens? En zijn er ook situaties waarin een adviesbureau invloed heeft op de concurrentie bij een aanbesteding zonder dat de aanbestedende dienst daaraan (bewust) bijdraagt?

Als antwoord op door Daf Fodil

 
 
 
 
Els Renjaan 15:09|10 maart 2014
Linkkers

Wij zijn zelf een onafhankelijk advies en ondersteuningsbureau in zorg&welzijn. Wij vinden het, ook voor ons zelf, absoluut oneigenlijk om op die manier een opdracht binnen te halen. Daar proberen we scherp op te letten en ik geloof dat er meer adviesbureau's zijn die zo opereren dus ik zou het jammer vinden om "de adviesbureau's" over een kam te scheren. Wat volgens ons wel oneerlijke concurrentie in de hand werkt is dat adviseurs, bestuurders enz. in loondienst zijn bij organisaties betaald met collectieve (publieke) gelden, die daarnaast een eigen adviesbureau oprichten in hetzelfde werkveld en zo opdrachten binnenhalen. Hierbij bieden ze de klant soms zelfs de optie om het of via de organisatie te doen waar ze in loondienst zijn of via hun eigen bureau.

 
 
 
 
 
Renske Fikkers 17:07|10 maart 2014
Contactpersoon

Bedankt voor je reactie, Els! We horen natuurlijk nog steeds graag hoe anderen hierover denken.

 
 
 

U kunt niet meer reageren